Uw auto gaat straks ook uw emoties monitoren: “Stop even, u bent geïrriteerd!”

autorijdenWetenschappers werken aan een manier om autorijden nog veiliger te maken. Ze ontwikkelen camera’s die uw emoties – die uw rijgedrag negatief kunnen beïnvloeden – monitoren.

Wanneer we rijden, zijn er verschillende factoren die ons rijgedrag beïnvloeden. De mate van vermoeidheid is een belangrijke. Maar ook emoties oefenen invloed uit. Vooral wanneer automobilisten geïrriteerd zijn, kan dat resulteren in agressiever, minder oplettend en dus gevaarlijker rijgedrag.

Infraroodcamera

Het zette onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne aan het denken. Zou het niet mogelijk zijn om een emotiedetector in auto’s in te bouwen? Ze namen de proef op de som met een infraroodcamera die twee gezichtsuitdrukkingen opspoorde: woede en walging.

Foto’s en filmpjes

Eerst lieten de onderzoekers de camera foto’s met daarop gezichten met een bepaalde uitdrukking zien. Aan de hand van die foto’s ‘leerde’ de camera woede en walging detecteren. Vervolgens lieten de onderzoekers de camera videobeelden zien waarop mensen gezichtsuitdrukkingen lieten zien. Die filmpjes waren gemaakt in ‘alledaagse omstandigheden’: in een kantoor en in een auto.

Moeilijkheid

Die experimenten verliepen prima. In de meeste gevallen bleek de camera in staat te zijn om irritatie te detecteren. En in de gevallen dat dat niet lukte, kwam dat doordat mensen irritatie op heel uiteenlopende manieren kunnen uiten. Dat zal altijd een moeilijkheid zijn, zo erkennen de onderzoekers.

Desalniettemin zien de onderzoekers wel mogelijkheden voor hun systeem. Ze willen er wel nog iets verder aan sleutelen. Overigens kan het systeem dat de onderzoekers voor ogen hebben niet alleen uw emoties monitoren: er zit ook een sensor ingebouwd die uw vermoeidheid in de gaten houdt door te kijken hoe vaak u uw oogleden sluit.

Bronmateriaal:
Emotion detectors could make driving safer” – EPFL.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cylonka.

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s