Wetenschap ontwikkelt glas dat buigt, maar niet breekt

gebroken_glas

Als u in de toekomst een glas laat vallen, levert dat geen scherven meer op. Het glas is hooguit wat verbogen. Tenminste: als het aan onderzoekers van de McGill Universiteit ligt. Zij hebben glas ontwikkeld dat buigt, maar niet breekt.

Voor de ontwikkeling van het glas lieten de onderzoekers zich inspireren door parelmoer. “De schelpen van weekdieren bestaan voor 95 procent uit kalk en dat is in zijn puurste vorm heel breekbaar,” legt onderzoeker François Barthelat. “Maar parelmoer, dat de binnenkant van de schelp bedekt, bestaat uit microscopisch kleine stukjes die een beetje lijken op miniatuur-Lego en extreem sterk en taai zijn.” Onderzoekers bestuderen het parelmoer al lang, maar het blijkt nog niet mee te vallen om het na te bootsen. “Stel je voor dat je een muur van Lego bouwt met microscopisch kleine bouwblokjes. Dat is niet gemakkelijk.”

Scheurtjesoester

Vandaar dat Barthelat het over een andere boeg gooide. Hij bestudeerde de ‘scheurtjes’ of ‘randjes’ die parelmoer bezit doordat het uit kleine ‘lego-blokjes’ is opgebouwd. Vervolgens graveerde hij netwerken van die 3D-micro-randjes in glazen plaatjes (zie de afbeelding hiernaast). Het resultaat was verbazingwekkend.

Sterker

De onderzoekers slaagden erin om voorwerpglaasjes – glaasjes die u onder de microscoop gebruikt – tweehonderd keer taaier te maken dan de glaasjes die niet gegraveerd waren. Door de golvende randjes in het glas konden eventuele barstjes die in een deel van het glas ontstonden niet verder schieten. “Wat we nu weten, is dat we glas sterker kunnen maken door patronen van micro-barstjes te gebruiken om grotere barsten te sturen en tegelijkertijd de energie die vrijkomt als glas barst, te absorberen.”

Het onderzoek van de wetenschappers beperkte zich tot voorwerpglaasjes, maar volgens Barthelat kan het proces ook gebruikt worden om alledaagse glazen voorwerpen te versterken.

Bronmateriaal:
Glass that bends but doesn’t break” – McGill.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Saavem.

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel, Nieuws en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wetenschap ontwikkelt glas dat buigt, maar niet breekt

  1. hetgoedezaad zegt:

    Dat is positief. Gr. Patricia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s