Giftige nanodeeltjes dringen wellicht ons voedsel en lichaam binnen

perenWetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bepaalde nanodeeltjes in voedsel op te sporen. En ze hebben die methode direct toegepast. Uit hun onderzoek blijkt dat mogelijk bedreigende nanodeeltjes vrij gemakkelijk ons voedsel en lichaam binnen kunnen dringen.

“Meer dan duizend producten op de markt zijn gebaseerd op nanotechnologie,” vertelt onderzoeker Mengshi Lin. “En dat is een zorg, omdat we niet weten of nanodeeltjes giftig zijn. Ons doel is zo spoedig mogelijk nanodeeltjes detecteren, identificeren en vaststellen hoeveel er in voedsel en voedselproducten zitten en hun giftigheid bestuderen.”

Zilveren nanodeeltjes

In een eerste poging daartoe richtten de onderzoekers zich op zilveren nanodeeltjes. Boeren gebruiken deze als een pesticide: de nanodeeltjes onderdrukken namelijk de groei van organismen die gewassen schade toe kunnen brengen.

Perenpesticide

De onderzoekers bestudeerden peren die met zilveren nanodeeltjes behandeld waren. Ze wasten de peren herhaaldelijk, maar zelfs vier dagen nadat de peren gewassen waren, bevonden zich op de schil nog steeds zilveren nanodeeltjes. Kleinere deeltjes bleken ook in staat te zijn om door de schil heen te dringen en het vruchtvlees te bereiken. “Nanodeeltjes (die door de schil heen dringen, red.) zijn gevaarlijk voor consumenten, omdat ze in staat zijn om zich nadat ze zijn verteerd naar een andere plek in het lichaam te begeven.” Daarom zijn ook juist de kleinere nanodeeltjes gevaarlijk, stelt Lin. De deeltjes belanden in het bloed en lymfesysteem, blijven door het lichaam circuleren en bereiken dan heel kwetsbare plekken zoals het brein, het hart en de lever.

De onderzoekers beschrijven hun werk in het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry. In navolging van deze studie zullen er hoogstwaarschijnlijk nog vele volgen. We weten namelijk nog te weinig van de nanodeeltjes die in toenemende mate in de voedselindustrie gebruikt worden.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s