Braintraining maakt niet intelligenter – maar verbetert wel uw geheugen

braintraingSpelletjes, apps en websites waarbij het geheugen en de intelligentie kan worden getraind zijn erg populair. En dat is ook wel logisch, want wie droomt er niet van een Einstein-brein? Uit recent onderzoek blijkt dat deze spelletjes het vermogen om informatie te onthouden kunnen versterken, maar u niet helpen uw intelligentie te verhogen.

Wetenschappers van de Georgia Institute of Technology nodigden 55 studenten uit voor een cognitieve training, met als doel de relatie tussen intelligentie en het werkgeheugen beter in beeld te krijgen. Studenten werden getraind in het uitvoeren van eenvoudige taken, waarbij ze werden gevraagd om voorwerpen op te noemen in de volgorde waarin ze werden getoond. Daarnaast werden de studenten ook getraind in het uitvoeren van complexe taken, waarbij ze voorwerpen moesten onthouden tijdens het uitvoeren van een andere taak. Een controlegroep trainde op een visuele taak die, net als de andere taken, steeds moeilijker werd. Voor en na de training voerden de onderzoekers een aantal tests uit die de verbeteringen op het gebied van het werkgeheugen en intelligentie kon meten.

Al tientallen jaren gaan psychologen ervan uit dat het vergroten van het werkgeheugen leidt tot een toename van intelligentie. Wetenschappers waren verrast toen ze bewijs vonden dat de intelligentie niet wordt verbeterd, maar door te trainen met complexe taken de capaciteit van het werkgeheugen wel kan worden verbeterd. Geen van de groepen vertoonden na training een hogere intelligentie. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Onderzoekers denken dat mensen die proberen om meerdere taken uit te voeren of snel te schakelen tussen complexe taken, zoals afwisselend praten met twee verschillende mensen of eten koken en tegelijkertijd omgaan met een huilend kind, het werkgeheugen kunnen versterken. Verder onderzoek is nodig om te kijken wat het voor ons kan betekenen in het dagelijkse leven.

Bronmateriaal:
“‘Brain Training’ May Boost Working Memory, But Not Intelligence”
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Klim Andreev (cc via Flickr.com).

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s