Waarom een zakenlunch waarschijnlijk een slecht idee is

zakenlunch

Wie tussen de middag graag een restaurantje opsnort om gezellig met collega’s te gaan eten, moet daar wellicht nog eens goed over nadenken. Nieuw onderzoek wijst er namelijk op dat het brein na zo’n gezellige lunch met collega’s minder goed functioneert dan wanneer u uw bammetjes alleen, gezeten aan uw bureau, nuttigt.

Wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen. De ene helft mocht een collega uitnodigen voor een lunch en het kantoor verlaten om na een korte wandeling bij een restaurantje te arriveren en daar gedurende een uur te lunchen. De proefpersonen die buiten de deur gingen lunchen, konden kiezen uit verschillende maaltijden (onder meer zeven soorten pizza’s en een vegetarische maaltijd) en drie verschillende alcoholvrije dranken. De proefpersonen mochten geen koffie of cola bestellen (in verband met de cafeïne die daar in zit). De andere helft van de proefpersonen werd gekoppeld aan één van de proefpersonen die buiten de deur aten. Deze proefpersonen mochten niet buiten de deur eten, maar ontvingen in plaats daarvan exact dezelfde lunch als hun ‘partner’ in het restaurant had gekozen. Die lunch moesten de proefpersonen bij datzelfde restaurant afhalen en vervolgens aan hun bureau en alleen nuttigen. Ze hadden daar twintig minuten de tijd voor. In die periode mochten ze geen muziek luisteren of met andere media bezig zijn.

Testwist_u

Zowel voorafgaand aan als na de lunch moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen en enkele testjes ondergaan. Op de vragenlijst kwam de gemoedstoestand van de proefpersonen aan bod. Zo moesten de proefpersonen bijvoorbeeld aangeven of ze zich slaperig, wakker, rusteloos of kalm voelden. Daarna volgden testjes om onder meer het semantisch geheugen en de cognitieve controle van de proefpersonen te testen. De onderzoekers maakten ondertussen een EEG.

Minder kalm

Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen die buiten de deur aten minder kalm en minder wakker waren dan de proefpersonen die alleen aan hun bureau lunchten. Ook deden de proefpersonen die buiten de deur aten het slechter tijdens de experimenten waarbij hun cognitieve controle werd vastgesteld. De proefpersonen bleken bijvoorbeeld minder goed in staat te zijn om fouten op te sporen en kritisch naar hun eigen presteren te kijken. Onduidelijk is waardoor dat precies komt, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Misschien doordat de proefpersonen gedurende een uur in een andere omgeving (het restaurant) zaten? Of misschien doordat ze gezelschap hadden? Of doordat ze meer tijd hadden om te lunchen? “Het is onmogelijk om op dit moment vast te stellen welke variabelen verantwoordelijk zijn voor de waargenomen effecten.”

Hoe dan ook: in veel beroepsvelden lijkt een gezellige zakenlunch af te raden te zijn. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, er zijn ook beroepen waarin zo’n lunch juist voordelig uit kan pakken. Een vermindering van de cognitieve controle is bijvoorbeeld positief voor mensen waarvan hele creatieve oplossingen worden verwacht.

Bronmateriaal:
How about Lunch? Consequences of the Meal Context on Cognition and Emotion” – Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joe Lodge (cc via Flickr.com).

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s