Man heeft meer bacteriën op zijn bureau dan de vrouw

bacterien

Op kantoor barst het van de bacteriën, maar op de werkplek van een man bevinden zich er net even meer dan op de werkplek van een vrouw. Dat concluderen wetenschappers.

De onderzoekers bezochten 90 kantoren in New York, Tucson en San Francsico. In elk kantoor namen ze op vijf dezelfde typen oppervlaktes een monster af. Zo veegden ze even over een stoel, een telefoon, een computermuis, een toetsenbord en een bureau. De monsters werden naar de universiteit van Arizona gestuurd en bestudeerd.

Telefoon

Alle oppervlakken bleken bacteriën te bevatten. Maar de meeste bacteriën bevonden zich op de telefoon en stoel. De kantoren in San Francisco waren ietsje schoner dan die in New York en Tucson.

Man versus vrouw

Ook bleken er verschillen te zijn tussen de werkplekken van mannen en vrouwen. De werkplek van mannen bevatte gemiddeld meer bacteriën dan die van vrouwen. Er waren geen verschillen in diversiteit tussen bacteriën op de werkplek van vrouwen of mannen. Dat de werkplek van mannen meer bacteriën bevat, is goed te verklaren, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. “Mannen wassen hun handen minder en poetsen hun tanden minder dan vrouwen en worden over het algemeen gezien als iets slonziger.” Ook kan het iets met lichaamsgrootte te maken hebben. “Aangezien mannen gemiddeld groter zijn dan vrouwen hebben ze ook een groter huidoppervlak en een grotere neusholte en mondholte en dus een groter oppervlak voor bacteriën. Dus naast dat ze minder hygiënisch zijn, is het ook mogelijk dat mannen meer bacteriën in hun omgeving verspreiden.”

De meeste bacteriën op kantoor zijn echt van mensen afkomstig. Zo werden er bacteriën aangetroffen die normaal gesproken in de mond of in het maag- en darmstelsel voorkomen. Ook werden er wat bacteriën gevonden die afkomstig waren uit de grond. Hoewel het met bacteriën gevulde kantoor dankzij dit onderzoek een plaats lijkt die u moet mijden, is er echt geen reden voor paniek. “De meeste met mensen geassocieerde bacteriën die we vonden vormen enkel een probleem voor individuen met een ernstig aangetast immuunsysteem.”

Bronmateriaal:
Office Space Bacterial Abundance and Diversity in Three Metropolitan Areas” – Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Man heeft meer bacteriën op zijn bureau dan de vrouw

  1. Pingback: Waarom een zakenlunch waarschijnlijk een slecht idee is | Dousma Beheer B.V.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s