Robot ontwikkeld die in de toekomst kan kijken

robotOnderzoekers hebben een robot ontwikkeld die op basis van uw bewegingen kan voorspellen wat u precies gaat doen en vervolgens tijdig een helpende hand kan bieden. Handig!

U zult misschien denken: waarom moet een robot voorzien wat ik ga doen? Toch is dat wel zo handig. Een voorbeeldje: u heeft net boodschappen gedaan en u heeft uw handen vol met producten die in de koelkast moeten. Dan is het wel zo handig als een robot die koelkastdeur even voor u opendoet. Maar dan moet zo’n robot wel weten dat u van plan bent de artikelen in de koelkast te plaatsen.

Camera en database

Maar hoe krijgen we een robot zo ver dat deze begrijpt wat wij willen en vervolgens actie onderneemt om onze wensen in te willigen? Wetenschappers van Cornell University hebben daar iets op bedacht. Ze rustten een robot uit met een 3D-camera en gaven de robot een database met 3D-video’s. Met deze hulpmiddelen kan de robot de actie die hij een mens ziet ondernemen, identificeren en vervolgens proberen te voorspellen wat de volgende stap van de mens is. Een voorbeeld: als de robot ziet dat een mens een object van tafel pakt, gaat hij het identificeren. Hij achterhaalt dat het een pakje boter is. Vervolgens kan de robot kiezen uit een aantal vervolgacties die de mens met dit pakje boter in de hand zou kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld: opeten, opdrinken, schoonmaken, opruimen, enzovoort. De robot kiest de meest voor de hand liggende optie. De mens blijft ondertussen in beweging. Nadat deze het pakje boter heeft opgepakt, staat hij bijvoorbeeld op. De robot past zijn voorspelling op basis van al die bewegingen aan. Als de mens met het pakje boter gaat lopen, wordt het bijvoorbeeld al minder aannemelijk dat de mens het pakje boter gaat opeten. Het wordt juist aannemelijker dat deze het pakje boter op gaat ruimen. De robot weet waar het pakje boter hoort en kan de koelkastdeur dan voor de mens openhouden.

Stukjes

Wat de robot eigenlijk doet, is één simpele actie – bijvoorbeeld: een pakje boter opruimen – in stukjes knippen. De robot analyseert elk stukje en kan op basis van meerdere stukjes een steeds accuratere voorspelling doen. Uit experimenten blijkt dat de robot in 82 procent van de gevallen kon voorspellen wat de mens over één seconde ging doen. Als de robot twee of drie seconden in de toekomst moest kijken, had hij het in 71 procent van de gevallen bij het juiste eind. Tien seconden in de toekomst kijken, was lastiger, maar nog steeds had de robot het in 57 procent van de gevallen goed.

Hoewel de robot daarmee al aardig presteert, hebben de onderzoekers nog wel meer ambities. “Hoewel mensen voorspelbaar zijn, zijn ze slechts een deel van de tijd voorspelbaar,” vertelt onderzoeker Ashutosh Saxena. Nu ‘leren’ onderzoekers een robot elke reactie op een actie van de mens nog afzonderlijk aan. In de toekomst hopen onderzoekers dat dat niet meer hoeft, maar dat een robot passende reacties op acties van de mens leert door ervaring op te doen.

Bronmateriaal:
Beer-pouring robot programmed to anticipate human actions” – Cornell University (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cornell University.

Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Computers en internet, Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s