Zonnepanelen varen wel bij aanhoudende kou

zonnepanelenBaalt u ook zo van die ellendige kou van de laatste weken? En toch heeft die kou zijn voordelen. Door die aanhoudende kou en het zonnige weer zijn de rendementen van zonnepanelen veel hoger dan anders, tot wel 10 procent, zo blijkt uit onderzoek van Wilfried van Sark, zonnecel-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Zoals u wel zult weten, leveren zonnepanelen veel stroom als de zon schijnt. Nadeel is echter dat zonnepanelen dan ook warmer worden, waardoor de prestatie achteruit gaat. Dit komt door het materiaal waaruit zo’n zonnepaneel bestaat: silicium. In hoeverre de prestaties van een zonnecel door warmte achteruitgaan, is mede afhankelijk van de wijze waarop zonnepanelen op het dak zijn bevestigd. Als een dunne luchtspleet tussen de dakpannen en het zonnepaneel aanwezig is, zorgt de wind voor een natuurlijke verkoeling.

Volgens het onderzoek leidt een lage temperatuur juist tot een verbeterde prestatie van de zonnepanelen bij eenzelfde hoeveelheid zonne-instraling als in mei of juli. De afgelopen week was er veel zon, waren de temperaturen laag en stond er een harde oostenwind. Niet alleen zijn wij gevoelig voor die kou, maar zonnepanelen voelen die kou ook. En dat is juist goed. De temperaturen van de panelen schommelden continue rond nul graden, bij volle zon. Dit leidde tot een verhoging van het rendement van maar liefst tien procent.

Van Sark vertelt: “Zonnepanelen hebben vaak in de maanden mei en juni in Nederland de hoogste opbrengst, op dagen waarbij het niet zo warm is.” Uit onderzoek blijkt dat in deze maanden vaak een recordopbrengst wordt gemeld. Wie weet gaat de opbrengst van de afgelopen dagen als record de boeken in.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s