Mens reset zijn brein door met ogen te knipperen

oog

Wij mensen knipperen opvallend vaak met onze ogen. Waarom? Wetenschappers zochten het uit en ontdekten dat het knipperen een hele belangrijke rol speelt: het zorgt ervoor dat ons brein heel kort wordt ‘gereset’ en zich daarna op iets anders kan richten.

Wanneer iemand u zou vragen waarom mensen met hun ogen knipperen, zou u waarschijnlijk antwoorden dat dat nodig is om het oog vochtig te houden. Dat klopt. Maar wij mensen knipperen wel heel erg vaak met de ogen: veel vaker dan nodig is om het oog nat te houden. Vandaar dat onderzoekers zich afvroegen wat het nut ervan is.

Hersenactiviteit

Ze lieten mensen daarom naar een video kijken en bestudeerden ondertussen de hersenactiviteit. Zo ontdekten ze dat kort nadat mensen met de ogen knipperden, de activiteit in het dorsaal aandachtsnetwerk afnam. Tegelijkertijd nam de activiteit in het zogenoemde defaultnetwerk (een netwerk van hersengebieden dat actief is wanneer we ons in een toestand van rust bevinden) toe.

Breekpunt

Het moment waarop mensen met de ogen knipperden, was ook opvallend. Dat was op een impliciet ‘breekpunt’: het moment waarop een acteur in de video bijvoorbeeld zijn zin had afgemaakt of de kamer uitliep. Dat schrijven ze in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het onderzoek wijst erop dat knipperen met de ogen een heel belangrijk proces is. Het helpt ons brein om even te ‘resetten’ en de aandacht vervolgens weer op iets nieuws te richten.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s