Objecten snel en accuraat benoemen voor vijftiger al lastig

hardnadenkenNieuw onderzoekt toont aan dat het snel en accuraat benoemen van getoonde objecten al vanaf ons vijftigste lastiger wordt. Het kost dan al meer tijd om op de naam van het object te komen.

Dat schrijven Belgische wetenschappers in het blad Journal of the International Neuropsychological Society. Ze baseren hun conclusie op een experiment.

Experiment

De onderzoekers verzamelen een groep proefpersonen die bestond uit mensen van verschillende leeftijden. De proefpersonen kregen foto’s van objecten te zien. De onderzoekers keken hoe snel de proefpersonen reageerden en hoe accuraat hun antwoorden waren.

Foutje

Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen die net in de vijftig waren al aanzienlijk meer tijd nodig hadden om een object te benoemen dan mensen in de twintig of dertig. Mensen in de zestig en zeventig waren niet alleen nog veel trager, maar gaven objecten ook regelmatig verkeerde namen.

Het is onduidelijk hoe het komt dat mensen rond hun vijftigste al meer moeite krijgen met het benoemen van objecten. Misschien veranderen de taalvaardigheden van mensen. Maar misschien heeft het ook wel niets met die taalvaardigheden te maken en zijn het hele andere fysieke factoren die mensen bij het benoemen van objecten in de weg zitten.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s