Meer Facebookvrienden levert ook meer stress op

Het klinkt geweldig: 400 vrienden op Facebook, maar voor uw gezondheid is het wellicht niet zo best. Een nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die veel vrienden op Facebook hebben daar ook meer stress door ondervinden.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. De stress ontstaat doordat meer vrienden meestal ook resulteert in meer sociale kringen. En het is lastig om met statusupdates aan de verwachtingen van al die verschillende sociale kringen te voldoen. Zo willen vrienden hele andere dingen van u weten dan bijvoorbeeld uw ouders of uw werkgever (die in toenemende mate ook op Facebook te vinden zijn).

Verwachtingen

Stress ontstaat met name wanneer gebruikers op Facebook zichzelf op een manier presenteren die door sommige van hun vrienden als onacceptabel wordt gezien. Dat is bijvoorbeeld het geval als gebruikers in hun statusupdates vloeken, laten zien dat ze roekeloos leven, graag alcohol drinken of veel roken. In eerste instantie konden (jonge) gebruikers nog wel zichzelf zijn, omdat Facebook vooral door jongeren werd gebruikt. Maar dat is aan het veranderen. Veel ouders volgen hun kinderen op Facebook. En ook werkgevers houden het sociale medium in de gaten: velen hebben een sollicitant op basis van zijn of haar Facebookprofiel wel eens afgewezen.

Geen feestje meer?

“Facebook was altijd een feestje waar je met je vrienden kon dansen, drinken en flirten,” stelt onderzoeker Ben Marder. “Maar nu je moeder, vader en baas er ook zijn, wordt het feestje een angstige gebeurtenis vol met sociale landmijnen.”

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 300 Facebookprofielen bestudeerden, voornamelijk van studenten. Proefpersonen bleken gemiddeld zeven sociale cirkels op hun Facebookacount te hebben. En die sociale kringen liepen soms flink uiteen, van vrienden tot collega’s en familie.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA  Heemskerk
Nederland
T. +31-(0)251 234200
F. +31-(0)0251 252788
G. +31-(0)653395265
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Social media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s