Negatieve gedachten verdwijnen als u ze letterlijk in de prullenbak gooit

Heeft u last van negatieve gedachten waar u eigenlijk het liefst vanaf zou willen? Schrijf ze op en gooi ze vervolgens letterlijk in de prullenbak. Dat werkt echt, zo suggereert een nieuw onderzoek.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen die gedachten opschrijven en daarna in hun binnenzak stoppen, deze gedachten niet vergeten, maar ze juist eerder gebruiken wanneer ze een oordeel over iets moeten vellen. “Hoe je je gedachten labelt – als afval of als iets wat het waard is om beschermd te worden – lijkt een verschil te maken in hoe je deze gedachten gebruikt,” vertelt onderzoeker Richard Petty van de Ohio State University.

Experiment

De onderzoekers verzamelden 83 scholieren en lieten ze geloven dat ze deelnamen aan een onderzoek over hun lichaamsbeeld. Elke proefpersoon moest drie positieve of drie negatieve gedachten over zijn of haar eigen lichaam opschrijven. Vervolgens moesten de proefpersonen naar de gedachten die ze opgeschreven hadden, kijken. De helft van de scholieren kreeg de opdracht over de gedachten na te denken en deze vervolgens in de prullenbak te gooien “omdat hun gedachten niet bij ze hoefden te blijven”. De andere proefpersonen moesten ook nadenken over hun gedachten en hun pennenvruchten nakijken op foutjes in de spelling en grammatica. Na afloop van dit experiment kregen de proefpersonen de opdracht om hun houding jegens hun eigen lichaam te beoordelen.

Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat het voor de proefpersonen die de gedachten bij zich hadden gehouden en deze enkel op foutjes in spelling en grammatica hadden gecontroleerd, toe deed of ze een positieve of negatieve gedachte hadden opgeschreven. Proefpersonen die een positieve gedachte hadden neergepend, stonden enkele minuten later ook positiever tegenover hun lichaam dan proefpersonen die van de onderzoekers negatieve gedachten moesten opschrijven.

Weggegooid

Opvallend genoeg was dat in de groep met proefpersonen die hun gedachten in de prullenbak hadden gegooid heel anders. Of zij positieve of negatieve gedachten hadden opgeschreven, maakte niet uit. Er was geen verschil tussen hoe mensen die positief of negatief hadden geschreven hun lichamen beoordeelden. “Toen zij hun gedachten hadden weggegooid, dachten ze er niet meer aan, ongeacht of ze nu positief of negatief waren.”

Gedachten bewaren

Een tweede experiment verliep ongeveer op dezelfde manier, zo schrijven de onderzoekers in het blad Psychological Science. Alleen moesten mensen nu negatieve of positieve gedachten opschrijven over iets waarvan de meeste mensen geloven dat het goed is: een mediterraan dieet. Een deel van de proefpersonen moest de gedachten vervolgens weggooien. Een tweede groep moest deze op tafel laten liggen en een derde groep kreeg de opdracht de gedachten goed te bewaren: in hun zak of portemonnee. Vervolgens moesten de proefpersonen aangeven hoe ze tegen het dieet aankeken en of ze geneigd waren om het dieet zelf te volgen. Ook nu werden de mensen die de gedachten hadden weggegooid in hun oordeel niet beïnvloed door wat ze hadden opgeschreven. Mensen die de gedachten op tafel lieten liggen, werden wel beïnvloed: als zij bijvoorbeeld negatieve gedachten hadden opgeschreven, waren ze sneller geneigd om zich ook negatief over het dieet uit te spreken. De mensen die de gedachten in hun zak of portemonnee bewaarden, werden nog sterker dan de mensen die de gedachten op hun tafel hadden liggen door de gedachten beïnvloed. “Dit suggereert dat je je gedachten kunt uitvergroten en belangrijker voor jezelf kunt maken door ze bij je te houden in je portemonnee of tas.”

De onderzoekers benadrukken dat het weggooien van nare gedachten geen wondermiddel is. “Zelfs als je gedachten in de prullenbak gooit, zijn ze niet echt weg, je kunt ze weer regenereren. Maar de representatie van deze gedachten is weg, in ieder geval tijdelijk en het is dan gemakkelijker om niet aan ze te denken.” De onderzoekers willen nu uit gaan zoeken of er een manier is om deze gedachten voor een langere periode uit te schakelen.


Contact

Dousma Beheer B.V. houdt zich bezig met het beleggen van vermogen, oprichten van, deelnemen in en beheren van andere vennootschappen. Op onze linkdirectory vind u websites die bijzonder handig zijn. Op deze website verzamelen wij handige links onderverdeeld in rubrieken.

Dousma Beheer B.V.
Hillen acker 3
1965 TA  Heemskerk
Nederland
Telefoon: +31-(0)251 234200
Fax: +31-(0)0251 252788
E: info@dousma.org
W: www.dousma.org
Advertenties

Over Peter Dousma

Just ask me...
Dit bericht werd geplaatst in Artikel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s